hír

Új műholdak

- 2014. július 4., péntek 17:45

A SPOT 7 műhold sematikus képe.
A SPOT 7 műhold sematikus képe.

A közelmúltban 2 új távérzékelési műholdat is pályára állítottak (SPOT 7 és OCO-2).

Az elmúlt héten két új Föld-megfigyelési műholdat is sikeresen pályára állítottak. Az egyik a francia Airbus Defence & Space cég (korábban Astrium, még korábban SpotImage volt) SPOT 7 műholdja, a másik pedig a NASA által pályára állított Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2).

A hetedik SPOT műholdat az indiai Satish Dhawan űrközpontból 2014. június 30-án, 6:22-kor (magyar idő szerint) lőtték fel, a SPOT 6 műholddal (valamint a Pléiades 1A és 1B műholdakkal) teljesen azonos pályára, de átellenesen. A SPOT 6/7 műholdak azonos, 6 m és 1,5 m-es felbontású felvételeket tudnak készíteni 4+1 spektrális sávban, akár minden nap.

1. ábra: A SPOT 6/7 és Pléiades 1A/1B műholdak pályája

2. ábra: A SPOT 7 műhold


A NASA 2014. július 2-án sikeresen állította pályára új szemléletű, széndioxid megfigyelését biztosító Orbiting Carbon Observatory-2 (OCO-2) műholdját. A műhold nem közvetlenül, hanem közvetve, a levegőben lévő széndioxid visszaverése alapján fogja tudni meghatározni a CO2 mennyiségét, amelyhez három különböző hullámhossz-tartományt használ fel; egy oxigén-sávban (O2 A-sáv, 0,765 μm), egy „gyenge” CO2 sávban (~1,61 μm) és egy „erős” CO2 sávban (~2,06 μm) végez párhuzamosan méréseket.

3. ábra: Az OCO-2 műhold széndioxid-mérésének elve

4. ábra: Az OCO-2 műhold három érzékelési tartománya

 

A műhold pályára állítására nagyon szűk időablak állt rendelkezésre, mivel a műholdat öt, már meglévő műholddal azonos pályára állították a „vonat” elejére (A-train) hatodikként. Ezáltal több műhold (pl. Aura, CloudSat, Aqua) több érzékelője (pl. TES, CALIOP, AMSR-E) által majdnem azonos időben végzett méréseket együttesen is fel tudják használni.

5. ábra: Az ’A-Train’ műholdjai és érzékelői

Linkek:Kapcsolódó hírek: